LA NIT DE LES ÀNIMES

 LA NIT DE LES ÀNIMES



Avui és la revetlla de Tots Sants, anomenada en anglès “Halloween”. Un terme que ve d’”All-Hallows Eve”, que vol dir literalment vigília de Tots Sants. És a dir, que etimològicament aquest Halloween del qual la gent més major no n’havia sentit a parlar mai, no està tan allunyat de les nostres tradicions. 

És més que evident que Halloween és inevitable, però no tot està perdut i si no podem amb l’enemic, potser la millor solució sigui unir-nos a ell. En realitat l’única cosa que hem de fer són petites modificacions per adaptar el Halloween nord-americà al que ja teníem aquí. I el que teníem és la Nit de les Ànimes.

L’esperit de les dues festes és pràcticament el mateix, acostar als més petits l’experiència de la mort d’una manera lúdica, ja que irremediablement és una cosa amb la qual es trobaran en diversos moments de la vida. I és que els nostres majors ja sabien que viure d’esquena a una realitat tan agre com la mort, és contraproduent.

Tant la festa anglosaxona com la nostra procedeixen d’allà mateix, tradicions paganes cèltiques de culte als morts que s’han anat adaptant per les diferents formes de cristianisme. La nit d’avui sempre s’ha considerat una nit màgica en què s’obre la porta que separa el món dels morts i dels vius, perquè els nostres avantpassats ens puguin visitar.

7 accions a dur a terme per aprofitar la irremeiable nit Halloween i reconvertir-la en la Nit de les Ànimes

Si llegim el Tradicionari de Mallorca, escrit a partir de la informació recopilada pel pare Rafel Ginard, veurem que hi ha una seria de tradicions que estaven pràcticament extingides i que podem reprendre tan sols modificant el que ja estem fent a Halloween.

1. El primer que hem de fer és deixar de dir Halloween i dir Nit de les Animes.

2. Les fresses d’aquesta nit s’han de dir bubotes. Les bubotes era una tradició que existia a Mallorca en què els joves s’embolicaven amb llençols i sortien al carrer per espantar la gent.

3. No fa tant a Mallorca teníem el costum de la Nit de les Ànimes encendre una llumera, espelma o semblant o deixar que el foc de la llar cremàs tota la nit amb la finalitat que els esperits dels morts trobassin la casa. Aquestes llumetes poden ser perfectament les llanternes o fanalets que els anglosaxons fan amb carabassa. Però nosaltres els podem fer amb qualsevol fruita o verdura de temporada. Els alcudiencs ja fa gairebé 40 anys recuperaren la Nit de les Llanternes que celebren per Sant Bartomeu. 

4. Amb aquestes llanternes i vestits de bubotes, podem anar a fer capta de llepolies i confits, però en lloc de dir “truco o trato” convendria dir “paga o plora!“.

5. El pare Ginard té documentat una dinàmica que es feia a diferents pobles que s’anomenava el Joc de les Animetes. Aquest joc consisteix a deixar castanyes o aglans dolços per diferents racons de la casa. L’endemà, els nostres avantpassats que ens han visitat durant la nit, els hauran substituït per panellets, panets de mort o bunyols. També moltes cases deixaven un plat de menjar a la taula i un llit preparat per si els esperits es volien colgar una estona durant la nit.

6. En lloc de veure pel·lícules de por, podem contar rondalles en família. N’hi ha moltes que són molt adients per aquest vespre com “En Pere Poca-Por”, “La cova de na Joana” o la sinistra llegenda de Son Grua pollencina.

7. El dia de Tots Sants hem de seguir amb les tradicions que encara perduren com regalar rosaris ensucrats i dur flors a les tombes dels nostres difunts. Però aquesta visita fer-la en família, i per què no amb els més petits també. Potser és un bon moment per descobrir un lloc molt important on mostrar afecte als que ens han deixat i fer-ho d’una manera respectuosa i sense dramatisme.











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

UN TAST D'AMBIENTS